Dagboek Hollandia

Het ontstaan van een zeefdruk

Als er iemand een geografische plek zou mogen claimen, dan is het Anke Slooff wel. Al bijna vijfentwintig jaar portretteert zij de schepen in hun stedelijke situering aan het Groninger Hoge der A en de Noorderhaven. Met een wonderlijke vasthoudendheid weet zij telkens in haar realistische, kleurrijke en herkenbare stijl nieuwe arrangementen te maken van een stukje Groningen dat nauwelijks een vierkante kilometer groot is.
Haar aantrekkelijke en voor een groot publiek toegankelijke zeefdrukken zijn een welkom geschenk voor wie deze markante plekken in de stad Groningen een warm hart toedraagt.
Maar wie is het die deze archetypische portretten schildert? Hoe gaat zij te werk en hoe ontstaat haar werk eigenlijk?
  boek

In haar nieuwe boekuitgave Dagboek Hollandia doet Anke Slooff in woord en beeld uitgebreid verslag van het complete proces rond het ontstaan van de zeefdruk Hollandia voor Visserbrug .
‘Ik heb mij voorgenomen het hele proces van het werken aan deze zeefdruk vast te leggen. (...) Gisteren ben ik begonnen met tekenen – mijn plan is om iedere werkdag een foto te maken en een stukje te schrijven. Ik wil mij niet beperken tot schrijven over het werken alleen, maar ook beknopt vermelden wat er zich verder op zo'n dag afspeelt.' Haar Dagboek Hollandia geeft niet alleen een helder inzicht in de technische aspecten van hoe een zeefdruk onder haar handen zich ontwikkelt, maar je krijgt als lezer ook een goed beeld van hoe Anke Slooff in het leven staat, hoe ze samenwerkt met allerlei mensen en wat haar opvattingen over de kunsten zijn. Zo ontstaat ook een verrassend portret van een sympathiek en eigenwijs kunstenaar die haar eigen plek allang heeft gevonden.
De zeefdruk is gedrukt in maar liefst twintig drukgangen, die ook allemaal in het boek zichtbaar worden gemaakt met afbeeldingen van de verschillende stadia.
‘Gisteren heb ik de laatste kleur gedrukt. Wat een opluchting dat ik nu klaar ben. (…) De twee extra kleuren, een lichtere kleur oker en karmijnrood, zijn goed uitgevallen. Een goede beslissing, ze geven de zeefdruk net het laatste beetje extra. (…) Begin van de middag naar het landje toe – hier zit ik nu in de veranda te schrijven en eindigt mijn Dagboek Hollandia .'

De uitgave verscheen in een luxe gebonden editie met ingelijste
zeefdruk Hollandia voor Visserbrug (formaat lijst 50 x 40 cm ,
formaat beeld 25 x 25 cm ) en als paperback.

LUXE GEBONDEN EDITIE MET INGELIJSTE ZEEFDRUK
Intekenprijs € 195,00
De luxe editie is genummerd en gesigneerd, en heeft een eenmalige oplage van 150 exemplaren. Het gebonden boek van ca 26 x 22 cm telt 64 pagina's binnenwerk en is geïllustreerd met foto's.

PAPERBACK
Prijs € 15,00
De paperbackversie bevat hetzelfde binnenwerk als de gebonden editie, maar heeft een soepel omslag.

U kunt beide edities ook bestellen via Philip Elchers